comment 1

“Waar heeft u pijn?” Geen onbelangrijke vraag volgens onderzoek van ons team.

De locatie van kniepijn bij personen met artrose blijkt een bepalende factor te zijn voor de ernst waarmee de patiënt zijn/haar klachten ervaart. Dit publiceerden leden van ons team in het toonaangevende vakblad Osteoarthritis and Cartilage.

Bij personen met knie artrose die deelnamen aan een Australische klinische studie over het effect van aangepast "ontlastend" schoeisel werd vastgesteld dat de patiënten met meer diffuse klachten (verspreid over meer dan 2 regio's van de knie) bij aanvang ernstigere klachten rapporteerden m.b.t. pijn en functionele beperkingen tijdens het dagelijkse leven dan de deelnemers die meer gelokaliseerde pijnklachten rapporteerden. Na een periode van 6 maanden werd er aangetoond dat zowel de personen met het ontlastende als het controle (di, neutrale, conventionele of niet-ontlastende) schoeisel klinisch relevante verbeteringen ondervonden in de ernst van de kniepijn en/of fysieke beperkingen. Ongeveer drie kwart van de studiepopulatie rapporteerde een verandering in pijnlocatie aan het einde van de studie. Echter, de vrijwilligers met diffuse pijnklachten bij aanvang, en diegenen die diffuse pijnklachten ontwikkelden tijdens de behandelperiode, hadden minder kans op symptoomverbetering dan de deelnemers met meer gelokaliseerde veranderingen in pijnpatroon.

De oorzaken van kniepijn ten gevolge van artrose zijn complex en omvatten hoogstwaarschijnlijk ook mechanismen die niet adequaat behandeld worden tijdens mechanische interventies zoals het dragen van ontlastend schoeisel.

Uit:

Van Ginckel A, et al. Location of knee pain in medial knee osteoarthritis: patterns and associations with self-reported clinical symptoms. Osteoarthritis Cartilage. 2016 Jul;24(7):1135-42.

Van Ginckel A, et al. Associations between changes in knee pain location and symptoms in people with medial knee osteoarthritis using footwear for self-management: an exploratory study. Osteoarthritis Cartilage. 2017 Aug;25(8):1257-1264.

1 Comment so far

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s