comment 0

Motivationele en gedragstherapeutische technieken noodzakelijk om de effecten van oefentherapie te verbeteren bij artrosepatiënten?

knee-smallVerscheidene internationale richtlijnen adviseren dat patiënten met knieartrose best regelmatig therapeutische oefeningen uitvoeren om spierkracht en/of uithoudingsvermogen te verbeteren. Het is immers alom gekend dat therapeutische oefeningen een positief, en nagenoeg veilig, effect hebben op pijnklachten en de mate van fysieke beperkingen tijdens het dagelijkse leven. Echter, het is evengoed geweten dat het voor vele patiënten een uitdaging is om trouw te blijven aan de voorgeschreven richtlijnen. De frequentie waarmee de oefeningen werkelijk worden uitgevoerd neemt vaak snel af in de loop der tijd met een nefast effect op symptoomverbetering als gevolg.

Ons team participeerde in een internationale meta-analyse, d.i., een onderzoek die de resultaten uit verschillende relevante en reeds gepubliceerde studies verzamelt en herberekent, die onderzocht welke bijkomende strategieën mogelijks de therapietrouw aan oefentherapie zouden kunnen verbeteren bij personen met heup- en/of knieartrose en chronische lagerugpijn. De resultaten werden gepubliceerd in het toonaangevend vakblad “British Journal of Sports Medicine“.

Kort samengevat werden er resultaten van 1045 deelnemers gecombineerd en herberekend. Er werd bewijs van gematigde kwaliteit gevonden voor het gebruik van booster sessies door de kinesitherapeut (i.e., herhalingssessies met individuele feedback en motivatie in de loop der tijd en naast het eigenlijke oefenprogramma). Tevens werden er ook studies van hoge kwaliteit weerhouden die ondersteunden dat het toevoegen van motivationele technieken en gedragstherapeutische technieken (v.b., behavioural graded activity) een positief effect hadden op de mate van therapietrouw bij personen met artrose en/of lagerugpijn.

Deze resultaten ondersteunen het huidige gedachtegoed dat de therapie getrouwheid aan oefentherapie bij personen met chronische aandoeningen zoals artrose, een complex gegeven is dat wordt beïnvloed door een waaier aan omgevingsgebonden maar ook persoonsgebonden factoren, én dat de mate van succes voor oefentherapie ook in deze context dient beschouwd te worden.

Uit:

Nicolson PJA, et al. Interventions to increase adherence to therapeutic exercise in older adults with low back pain and/or hip/knee osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. 2017 May;51(10):791-799.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s