Ons team

image_preview

Het onderzoeksteam is multi-disciplinair en wordt gestuurd vanuit de Vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de Universiteit Gent.

De kerngroep bestaat uit:

img_5381-1

Dr Ans Van Ginckel, PhD, onderzoeksgedreven kinesitherapeute en mandataris van een prestigieus (Pegasus)2 EU Marie Slodowoska Curie Fellowship. Dr Van Ginckel studeerde kinesitherapie aan de UGent en behaalde er ook haar doctoraatsdiploma in 2013. Kort daarna verhuisde ze naar Melbourne, Australia, om een rol als postdoctoraal onderzoeker op te nemen aan The University of Melbourne. Gedurende deze drie jaar lange aanstelling heeft Dr Van Ginckel de mogelijkheid gekregen om te worden opgeleid door wereldexperten in klinische studies bij personen met osteoartrose en heeft ze zich verder kunnen verdiepen in epidemiologie en ge-avanceerde onderzoeksmethoden om het ontstaan en vorderen van gewrichtsklachten verder te begrijpen. Dr Van Ginckel publiceert in toonaangevende vaktijdschriften, heeft een wijdverspreid internationaal netwerk met onderzoekers in Europa, Australia en de VS. Haar expertise omvat voornamelijk prognose onderzoek en klinische studies bij personen met knie en/of heup osteoartrose. Publicaties van Dr Van Ginckel kan U hier vinden.

Screen Shot 2017-09-19 at 20.33.11Prof Patrick Calders, PhD, onderzoeksgedreven bioloog/fysioloog en hoofddocent aan de UGent. Prof Calders studeerde biologie aan de UGent en behaalde er zijn doctoraat in de inspanningsfysiologie in 1997. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op aspecten rond training bij personen met diabetes, obesitas of na bariatrische chirurgie. Daar waar deze comorbiditeiten frequent aanwezig zijn bij personen met osteoartrose, heeft Prof Calders zich de voorbije 10 jaar ook toegespitst op aspecten  van chronische pijn, levenskwaliteit alsook niet-musculoskeletale klachten bij personen met reumatische (genetische) aandoeningen zoals het Ehler-Danlos syndroom, fibromyalgie of het chronisch vermoeidheidssyndroom. Prof Calders ondersteunt aldus de onderzoeksgroep met zijn kennis van biologie/fysiologie in het begrijpen van symptomen en de effecten van behandeling bij personen met chronische gewrichtsklachten. Hij heeft een wijdverspreid netwerk met onderzoekers en clinici in Vlaanderen en Europa. Publicaties van Prof Calders kan U hier vinden.

 

Onze wetenschappelijk medewerker – trial coördinator:

hanneMevr Hanne Mahieu, MSc, onderzoeksgedreven kinesitherapeute met grote onderscheiding afgestudeerd in 2016 aan de Universiteit van Gent. Na haar studies volgde ze een cursus Allround Voedingsdeskundige aan het Centrum voor Afstandsonderwijs in Antwerpen. Een half jaar na haar opleiding aan de UGent ging ze aan de slag als datamanager bij de Kankerregistratie in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Daar ontwikkelde ze een grote interesse in klinische studies dat ertoe leidde dat ze zich in augustus 2018 aansloot bij ons team. Hanne fungeert als wetenschappelijk medewerker in de FiREwORK trial. Ze coördineert de studie en neemt de oefentherapie voor haar rekening. In juni 2017 startte ze in bijberoep als Bewegen op Verwijzing-coach waarbij ze onder andere personen met gewrichtsklachten motiveert en begeleidt naar een actievere levensstijl. Haar wetenschappelijke, organisatorische zin en haar ervaring als coach vormen een ideale combinatie om de studie én de patiënten goed te kunnen ondersteunen.

 

Nationale samenwerkingsverbanden met:

Dienst Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, UGent.

Dienst Reumatologie, UZ Gent.

Dienst Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, UAntwerpen.

Dienst Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, VUB.

Internationale samenwerkingsverbanden met:

Centre for Health, Exercise and Sports Medicine, The University of Melbourne.

Department of Physiotherapy, The University of Sydney.

Department of Rheumatology, Kolling Research Institute, The University of Sydney.

Department of Radiology, Brigham Women’s Hospital, Harvard Medical School.

Informatie over de Vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (UGent) vindt U hier

Informatie over onze Alma Mater, de Universiteit Gent (UGent), vindt U hier.